Joseph Pilates

Joseph Pilates

Dit is Joseph Pilates op 80 jarige leeftijd. Niet gek voor iemand die in zijn vroege jeugd heel ziekelijk en zwak was, hij leed onder andere aan astma en jeugd reuma. Joseph vocht van jongs af aan tegen zijn lichamelijke zwakte en met veel succes! Op 14 jarige leeftijd was hij een bekend bodybuilder en gymnast. Zijn lichaam was zo goed ontwikkeld dat hij poseerde voor de tekenklassen van de faculteit voor anatomie. In 1912 woonde en werkte hij in Engeland, waar hij zijn brood verdiende als bokser, circusartiest en later als zelfverdedigings instructeur van de engelse politie. In de 1ste Wereldoorlog werd hij geïnterneerd omdat hij in Duitsland was geboren. Jospeph Pilates werd verpleegkundige in het kamp en ontwikkelde daar de basis voor zijn verdere fitness opleiding. In 1926 vertrok hij naar Amerika. Op de boot ontmoette hij zijn vrouw Clara en samen openden ze de 1ste Pilates studio op Eight Avenue in New York.

Vooral de dansers begrepen al vrij snel dat dit een manier van bewegen was, die hun spieren lang, sterk en soepel maakte.

Pilates is een efficiënte manier om het lichaam te trainen.
De oefeningen zijn gericht op het versterken van de binnenste buikspieren, het bekken en de onderrug en het stabiliseren van de schouders.
Het word in een langzaam tempo uitgevoerd, met nadruk op een correcte houding. Er zijn weinig herhalingen, we willen de spieren versterken, niet overbelasten!
Een rustige diepe flankademhaling stuurt de beweging van het lichaam bij de oefeningen.Met een sterke stabiele romp is bewegen niet meer vermoeiend.
Bij Pilates gaan we uit van het eigen lichaam, iedereen is anders, daarom kunnen de oefeningen per persoon verschillend worden uitgevoerd.
Een ieder op zijn/haar niveau!